Se ti pridružujem! Tudi pri nas so bile stene v navalu kreativnega navdiha velikokrat tarča najrazličnejših otroških ustvarjalnih idej. Te zanima, kako smo slednje omejili oz. uspešno odpravili, tako da so stene ponovno bele? Če je tvoj odgovor pritrdilen, potem beri dalje, saj bom v nadaljevanju s teboj delila 5 idej, kako ohraniti stene čiste.

Priznan, sem ena tistih mam, ki si želi, da otroška kreativnost ne bi bila v nobenem primeru zatirana. Želim si, da bi bilo domače okolje prostor, kjer bi bili kreativni navdihi cenjeni , zaželeni in tudi primerno podprti. Hkrati si želim, da bi bilo okolje urejeno tako, da bi otroka vzpodbujalo k ustvarjalnemu razmišljanju, eksperimentiranju in preizkušanju novih in novih stvari. 

Problem je nastal, ker  se je začelo pogostokrat dogajati, da sta se otroka (predvsem mlajši) začela prosto sprehajati po stanovanju z ustvarjalnim materialom v rokah in spotoma pustila svoj podpis na stenah, tleh in pohištvu.

Na tej točki sem bila primorana uvesti določene ukrepe, saj bi lahko sicer vsakodnevno brisala popisane površine in belila stene. Kaj sem torej naredila?

1. POSPRAVILA SEM VSE MATERIALE, KATERE UPORABE NISEM MOGLA NADZIRATI:
Tako sem v škatle in na višje police umaknila vse flomastre, voščenke in tempera barvice. Na ta način se več  niso dogajali trenutki, da bi se najmlajši sprehodil do poličke, kjer smo vse ustvarjalne materiale hranili do tedaj in prosto dostopal do njih v času odsotnosti moje pozornosti (npr. med pripravo obroka).  Slednje je že pomenilo velik napredek in veliko manj neprijetnih trenutkov, ko sem  otroka po nekaj sekundah tišine odkrila sedečega na kupu odprtih flomastrov, popisanega od glave do pet ter hkrati opazovala sled njegovega ustvarjalnega pohoda po stanovanju.

2. UVEDLA SEM VEČ USTVARJALNIH TRENUTKOV, KJER SEM BILA VES ČAS NAVZOČA:
Kreativnost je bila tako na sporedu dnevno. Otroka sta si izbrala material, s katerim sta želela ustvarjati, sama pa sem poskrbela, da sem jima pripravila kontrolirano okolje za njegovo uporabo. 

3. NAMERO RISANJA NA STENE SEM VSAKIČ PREUSMERILA:
V kolikor otroka nista sedela na stolih za mizo, je mlajši pogosto začel hoditi naokrog in želel preizkušati risalno orodje tudi na drugih površinah. Ko se je slednje zgodilo, sem namero prestregla z: »Ne želim, da rišeš po stenah,« in dejanje preusmerila z, »lahko pa rišeš tukaj« (npr. na risalnem listu).

4. RISANJA PO STENAH NISEM NIKOLI KAZNOVALA ALI GRAJALA:
Otrok bi si slednje lahko razlagal tako, da je on slab, ker riše (v tem primeru po stenah), kar bi vsekakor skrhalo vez in najin odnos, česar si nikakor nisem želela. Namesto tega sem vsakič z navdušenjem in pozitivnimi besedami podprla želeno ustvarjanje (npr. risanje po papirju, barvanje pobarvanke, ustvarjanje iz kartona ipd.): »Všeč mi je, ko ustvarjaš tako, da rišeš na papir.«  

5. RISANJA PO STENAH NISEM PREPOVEDALA:
Hecno, kajne? Ampak, ti povem, slednje se je še najbolj obrestovalo. Sprva sem na stene lepila velike kose papirja ter otroka spodbujala, da rišeta po njih (namesto po stenah). Nad idejo sta bila navdušena. Tako je na teh površinah spontano in večkrat dnevno nastalo kar nekaj zanimivih otroških kreacij. Prav zaradi tega (in ker se je velikokrat zgodilo, da je papirja zmanjkalo prej kot smo uspeli nabaviti novega), sem se odločila, da izdelam luštne table, ki jih je možno enostavno pritrditi na steno in jih po potrebi sneti, hkrati pa zaradi svojih zanimivih oblik otroka kar vabijo, da začne risati po njih.

Od takrat dalje so table dnevno v uporabi, stene pa (razen manjših nezgod) ostajajo nepopisane.
Pokukaj v nabor luštnih tabel, ki sem jih pripravila zate TUKAJ in stene v tvojem stanovanju bodo ponovno bele.

Pozdravček do naslednjič,
Lana

Potrebuješ mojo pomoč?
Pošlji mi svoje vprašanje in odgovorim ti v najkrajšem možnem času na email.
Prejmi 5% popust
Prijavi se na naše novičke in prevzemi svoje darilo. Obveščen/-a boš o vseh akcijah, novostih in prihajajočih dogodkih!