Verjetno ste se že velikokrat lotili ustvarjanja z vašim malčkom, kjer ste imeli cilj, da bi skupaj naredila določen izdelek (tak za na hladilnik), potem pa je, na vaše razočaranje, slednji izpadel nič kaj podoben ideji, ki ste si jo zamislili. V tistem trenutku ste že zaslišali svoj glas, kako je hitel popravljati ali dopolnjevati otrokovo stvaritev, da bi izgledala »bolje« oz. ste morda grenko pomislili, zakaj ste se sploh lotili tovrstne aktivnosti s še ne dvoletnim otrokom.

Sicer je ustvarjanje po korakih in z določenim ciljem za malčke na nek način tudi koristno in nudi odlično priložnost učenja. Uporaba jezika, reševanje problemov in zaporedje v večstopenjskem projektu so prve možnosti, da dvoletni otroci razvijejo veščine, ki jih bodo potrebovali tudi kasneje – npr. že v osnovni šoli. Ko slišijo odraslega, kako jih vodi z besedami, »Najprej tole, potem prilepi …«, se učijo zavedanja o poteku procesa ustvarjanja in zaporedja posameznih segmentov v le-tem.

Čeprav končni izdelek morda ne bo  videti nič kaj podobno  sliki, ki ste jo imeli v mislih, bo otrok nad izdelkom, ki ga je ustvaril, v vsakem primeru navdušen. Njemu slednji ni toliko pomemben kot mu je pomemben sam proces ustvarjanja, kot mu je pomembna pot, ki jo je moral narediti, da je sliko dokončal.

Umetniško ustvarjanje z malčkom pa je konec koncev  dobro tudi za vas. Le kaj je lepšega kot biti z otrokom v celoti prisoten, biti z njim v tistem trenutku in skupaj z njim odkrivati nove svetove. Pri kakšni drugi aktivnosti morda hitro kam odplavamo s svojimi mislimi, saj začnemo razmišljati o najrazličnejših opravkih in obveznostih, ki nas še čakajo tisti dan. Tekom skupnega ustvarjanja pa se lahko potrudimo, da ta skupni trenutek v celoti ozavestimo in se mu prepustimo, da smo lahko res tukaj samo zanj, samo za našega otroka. Spremljajmo proces, spodbujajmo ga z besedami, npr. »premešaj barvo«, ali pa spremljajmo otroka, ko se dotika površine lista, na katerega je pravkar nanesel sloj akvarelne barve in mu pojasnimo:«Oh, to je pa mokro, kajne?« Opišite, kar opazite in občutite kar opazi in občuti vaš otrok.

Ne ukvarjajte se toliko s končnim rezultatom izdelka, samo bodite tam, prisotni v trenutku! Končni izdelek bo v sebi odslikaval vsa otrokova spoznanja in odkritja, najverjetneje pa se boste tekom ozaveščenosti trenutka in opazovanja veliko naučili tudi sami.

Prirejeno po: Dr. Terrie Rose
Naslovna fotografija: Pexels.com


Lana 

Potrebuješ mojo pomoč?
Pošlji mi svoje vprašanje in odgovorim ti v najkrajšem možnem času na email.
Prejmi 5% popust
Prijavi se na naše novičke in prevzemi svoje darilo. Obveščen/-a boš o vseh akcijah, novostih in prihajajočih dogodkih!